Rik Moorman baan Ahoy 1982Afbeelding invoegen  
 
Even voorstellen:
 
Rik Moorman was in de wieg gelegd om wielrenner te worden. Op achtjarige leeftijd begon hij met voetballen, met als hoogtepunt het bereiken van het Amsterdams jeugdelftal. Op dertienjarige leeftijd mocht hij van zijn vader (oud-wielrenner Hannie Moorman) gaan wielrennen en raakte hij o.a. al snel gefascineerd door de Olympische ringen.

 

Toen Moorman in 1984, op drieëntwintigjarige leeftijd, mocht deelnemen aan de Olympische Spelen te Los Angeles, kwam er dan ook een droom voor hem uit.

Wielrenner/stylist Moorman reed daar mee op de discipline vier kilometer ploegenachtervolging in een team met de mede-hardrijders Jelle Nijdam, Marco van der Hulst, Ralf Elshof.

Nadien vertegenwoordigde hij Nederland vijf maal op de WK-ploegenachtervolging, waarvan tweemaal met zijn jongere broer Ralph Moorman, die ook een verdienstelijk wielrenner was.

Naast de vele overwinningen op zowel de baan als de weg in zijn carrière, was één van zijn meest opmerkelijke prestaties dat hij in 1985 de voormalige wedstrijdleider én wielericoon Peter Post uit de problemen hielp door in de Zesdaagse van Rotterdam als amateurrenner de plaats van een zieke prof in te nemen.

Moorman heeft als amateur in de Gazelle-ploeg nog in dienst van Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel gereden, hij is in verschillende disciplines viermaal Nederlands kampioen op de baan geweest en hij heeft in Europa zo'n beetje alle weg-etappes en koersen gereden.

  Afbeelding invoegen
Afbeelding invoegenGebroeders Moorman in de koppelkoers Ahoy Rotterdam.  

"Bergop" kwam Rik Moorman op topniveau net tekort, maar op het "vlakke" was hij schier onverwoestbaar.

Samen met zijn broer Ralph Moorman voerde hij in de jaren 1985 en 1986 een waar schrikbewind tijdens de criteriums in Noord Holland. In die periode zetten de broers alles en iedereen naar hun hand. Rik boekte in zijn carrière circa zeventig (!) overwinningen.

In 1984 behaalde Moorman, samen met Erwin Ummels, een derde plaats op de Europese kampioenschappen koppelkoers-honderd kilometer in Berlin.

Mooie momenten:

Samen met zijn broer Ralph mocht Rik in 1985 aan de prestigieuze 1001 ronden van Oost-Berlijn deelnemen. Op een baan van 170 meter moesten zij 175 kilometer afleggen. Na liefst 500 ronden mee aan de leiding te hebben gereden werden zij (op zes ronden van de winnaar) uiteindelijk nog negende.    
    

 Club
 
ARC Ulysses werd in februari 1921 opgericht. De wielervereniging kent een lange historie waarin tal van bekende renners een grote rol hebben gespeeld.
Namen als Gerrit Schulte, Harm Smits, Gerard Koel, Peter Post en van niet zo lang geleden "De Moormannen", Zwirs, Rijkenberg en Bouquet, om er maar enkele te noemen.
 
Er is tevens een grote groep dames actief bij Ulysses.
 
Ulysses is natuurlijk trots op de behaalde nationale titels (met de Moormannen, Rob Rabe en Vinus Huenders) die tijdens de ploegachtervolging in 1985 zijn behaald. 
 
In 1988 coachte
Rik Moorman een ploeg met Ralph Moorman, Bob rijkenberg, ton Zwirs en Peter Bouma naar de titel.

   

 

  Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
 Werkzaam
 
Rik Moorman werkt alweer 11 jaar bij Gooioord fysiotherapie en trainingscentrum
Gooioord 88, 1103 CE Amsterdam Z.O
 
Hij verzorgt daar de nazorg en training van patiënten met bijvoorbeeld hartfalen, COPD, diabetes, obesitas en tal van andere blessures.
 
In het trainingscentrum geeft hij verschillende lessen. Spinning, Body Pump, Circuit-training en Aerobics/Steps voor de oudere dames. Daarnaast geeft hij ook nog Personal training.
   

     

Diploma
 
Olympische diploma
Personal Trainer
Wielertrainer 1, 2 en 3
Fitness A-trainer
Spinning-instructor
Nordic walking instructor
Sport Masseur
 BHV

          
  Olympische DiplomaAfbeelding invoegen