Ervaringen

Lorenzo Borhem

Mijn naam is Lorenzo Borhem en ik ben 15 jaar. Ik heb een slecht seizoen achter de rug. Vorig seizoen ben ik een aantal keer gevallen en na mijn laatste val kon ik een tijdje niet meer fietsen. Ik had geen zin meer om te fietsen en was heel lui geworden. Mijn vader had een abonnement op de sportschool Sporting de Gors en heeft gevraagd of ik daar mocht spinnen om mijn conditie weer op te bouwen.

Daar ben ik in contact gekomen met Rik, hij heeft mij spinning les gegeven en kwam met een goed idee. Zijn idee was mij mee te laten trainen met de line lloyd wielerploeg. Ik kreeg een weekje om er over na te denken, in die week dacht ik: ”waarom niet?!”.

Ik accepteerde Rik zijn voorstel en stelde het zeer op prijs. Rik vertelde mij in stappen wat de bedoeling was, deze winter moest ik gaan hardlopen, spinnen en krachttraining doen. Uiteindelijk kreeg ik een schema over de tijden en locaties, ook moest ik op een dieet. Met dat dieet had ik geen probleem, het beviel me eigenlijk wel want ik voelde dat ik steeds beter in mijn vel zat. Een paar weken verder was mijn conditie verbeterd en ik ben een paar kilos kwijt geraakt. Tegenwoordig zit ik weer op de racefiets en ik zit nog steeds goed ik mijn vel. Ik ben ervan overtuigd dat dit zonder Rik niet gelukt was.

Casper Pruijn

Mijn naam is Casper Pruijn. Ik ben 30 jaar en ik fiets al mijn gehele leven op recreatief niveau. Het afgelopen seizoen kreeg ik de kriebels en ben ik mee gaan doen bij clubwedstrijden die georganiseerd worden door HSV de Kampioen. Ik kwam er al snel achter dat dit anders fietsen is dan op zondagochtend met mijn eigen fietsclub. Na 80 minuten was ik blij dat ik niet gelost was en nog in het peloton zat.

Ik trainde (voor mijn doen) erg hard maar ik merkte dat ik niet zoveel meer vooruit kwam. Mijn vader is sportleraar en via hem ben ik in contact gekomen met Rik Moorman. Tijdens het eerste gesprek hebben we mijn trainingen van het afgelopen seizoen geanalyseerd. Hierna werd ik door Rik op de fiets gezet voor een conditietest. Na afloop van deze intake werd er door Rik een grove planning gemaakt voor het komende seizoen. In deze planning staat het verbeteren van mijn minder goede punten centraal. In mijn geval is dat lichter rijden en afvallen.

Tijdens het maken van deze planning bleek duidelijk dat Rik een professional is die zelf jaren lang heeft meegedraaid in het peloton. Dit bleek met name uit de praktische adviezen die ik van hem heb gekregen. Het komende seizoen is onderverdeeld in een aantal blokken. Voor de eerste 10 weken werd er een gedetailleerd en persoonlijk trainingsprogramma opgesteld door Rik, af te sluiten met wederom een conditietest.

Momenteel zitten de eerste 10 weken erop. Ik ben ruim 8 kilo afgevallen en heb het idee dat ik enorm vooruit ben gegaan in conditie en snelheid. Ik heb vorige week bij Rik op de sportschool wederom de conditietest ondergaan en de resultaten bevestigen dit beeld!

Samen met Rik ben ik nu bezig om een gedetailleerd en persoonlijk programma op te stellen voor de komende 10 weken. Tijdens deze periode is het de doelstelling om de stijgende lijn vast te houden. Belangrijk is hierbij is het 2 wekelijkse (telefonische) overleg dat ik heb met Rik. In deze gesprekken wordt keer op keer bekeken hoe de trainingen verlopen en waar en wat er eventueel aangepast moet worden.

Ik merk dat op deze wijze onder begeleiding training motiverend werkt en dat het, niet geheel onbelangrijk, resultaat oplevert!

Jasper Hamelink, 12/01/1990

Na mijn eerste seizoen bij Line Lloyd Footwear cycling, als belofte, werd het tijd om het serieuzer aan te gaan pakken. Het eerste jaar stond voor mij in het teken van veel leren en ervaring op doen, binnen het elite/belofte peloton. Ik maakte gebruik van de adviezen die ik kreeg van mijn begeleiders uit mijn junioren tijd en de begeleiding van Line Lloyd.

Als tweedejaars belofte wilde ik gaan laten zien wat ik kon en daar hoorde een goede trainer bij. Via de ploeg kwam ik bij Rik terecht. Aangezien ik aan de andere kant van het land woon, is er weinig face-to-face contact met hem. Daar moest ik eerst wel even aan wennen, maar het vele telefonische en mail contact verhielpen dit snel. Onder de deskundige begeleiding van Rik, ben ik veel specifieker gaan trainen. Dit hield in dat ik naast het gebruikelijke fietsen ook ben gaan hardlopen en de nodige uren ben gaan maken in het krachthonk. Op de fiets resulteerde dit in specifieke bloktrainingen en verschillende intensiteit niveaus binnen trainingen.

Samen met Rik heb ik een uitgebalanceerd trainingsprogramma opgesteld. Samen hebben we piekmomenten uitgekozen binnen het seizoen. De specifieke momenten waar we naartoe zouden gaan trainen waren, de Tour de Berlin en de beide NK’s (weg en tijdrit).
De winter ben ik goed doorgekomen en heb ik hard kunnen trainen. Vanaf de eerste koers voelde ik me goed, het probleem was alleen in het voorseizoen dat de resultaten uit bleven. Als topsporter begin je dan te twijfelen aan jezelf. Dit zijn dan ook de momenten waar de sterke punten van Rik, me enorm geholpen hebben. Hij weet als geen ander hoe het is om dit mee te maken, hij heeft de sport op het hoogste niveau meegemaakt. Naast het fysieke deel, weet Rik je mentaal fantastisch te helpen. Hij neemt mogelijke twijfels weg en zorgt ervoor dat je blik gericht blijft op je vooraf gestelde doelen. Dit zorgt ervoor dat je niet in een negatieve neerwaartse spiraal terecht komt. Dankzij de begeleiding van Rik heb ik kunnen pieken op de juiste momenten en laat het fenomeen "pieken” nu net het moeilijkste zijn in de topsport!
In de Tour de Berlin reed ik naar een 12e plek in het algemeen klassement, op de NK weg was ik goed in vorm maar miste ik de juiste slag waardoor ik naar een lichtelijk teleurstellende 35e plek reed. Na deze teleurstelling heb ik mijn gedachten goed op een rijtje gezet samen met Rik. Hierdoor reed ik op het NK tijdrijden naar een schitterende 2e plek! Deze goede lijn wist ik in het naseizoen door te trekken, waardoor ik alles bij elkaar een mooi seizoen heb gereden.
Uiteindelijk resulteerde het harde werken en de goede resultaten van afgelopen seizoen, in een nieuw contract bij een nieuwe ploeg, namelijk: Continental Cyclingteam Jo Piels, onderleiding van Han Vaanhold. Vanaf volgend jaar mag ik mezelf beroepsrenner B noemen en ook dan zal ik blijven samen werken met mijn trainer Rik Moorman! Zonder zijn kennis, trainingsaanpak en hulp zou me dit niet gelukt zijn.

 

Patrick Ruckert

Halverwege het wielerseizoen 2008 is Rik Moorman mij gaan trainen. In het begin was het wennen aan de harde trainingsmethode van Rik. Maar hij wist me steeds op te blijven peppen om door te gaan. Na verloop van tijd begon mijn lichaam te wennen aan deze harde trainingen en werd mijn lichaam sterker.

Rik heeft precies door wanneer mijn lichaam rust nodig heeft of wat extra trainingsarbeid. Ook op het mentale gebied voelt hij goed aan wanneer ik er even door heen zit en moet rusten of wanneer ik juist door kan blijven gaan.

In de winter begeleidt Rik me persoonlijk bij de krachttraining in de sportschool, hier weet hij me keer op keer tot het uiterste te drijven. In het weekend houden we s’winters een looptraining, hierbij is hij persoonlijk aanwezig. Doordat hij, als trainer zijnde, er boven op zit ga je dieper dan wanneer je in je eentje zou trainen.

Na elke winter merk ik dat mij lichaam qua spierkracht sterker is geworden en qua conditie ook vooruit is gegaan. Dit vertaald zich dit jaar (2010) in aansprekende resultaten zoals het aan de leiding staan in de beloftecompetitie, 2e worden in een klassieker en in vrijwel alle wedstrijden meedoen voor de winst.

Palmares 2009:
1e Omloop van medel
1e Hartje Hoorn
2e Goirle
2e Torenronde van Oirschot
2e Ploegentijdrit Blauwe Stad
2e Krommenie
3e Ronde van Oostzaan
5e Eindstand belofte competitie
8e Nederlands Kampioenschap

Jake Griffin

running girlsHet was begin november toen ik starte met de opbouw en basisconditie voor het aankomend seizoen. Onder leiding van Rik Moorman heb ik tot begin februari een flink krachtraining schema afgewerkt. 2 à 3 keer per week in het Gooioord te Amsterdam waarbij Rik altijd aanwezig was. Het was harde arbeid zoals Rik dat altijd mooi zegt. Je lichaam moet wennen aan de pijn en het afzien. Normaal gesproken zou je stoppen en het voor gezien houden maar Rik legt je grens verder om niet 1 of 2 keer door te gaan maar 10 keer. Daarbij groeit je motivatie en je zelfvertrouwen en dat zijn de belangrijkste dingen voor een topsporter. Rik weet me als geen ander daarbij te helpen.

We zijn nu halverwege het seizoen en heb dagelijks telefonisch contact met Rik. We nemen per 1 à 2 weken door wat er getraint moet worden en hoe ik me daarbij voel. Er mag wel gezegd worden dat het vele harde trainingsuren zijn maar weet ook heel goed wanneer je je rust moet nemen. Het NK staat voor de deur en daar zijn we nu al een tijdje na toe aan het werken. Ik voel dat de conditie steeds beter wordt en mijn lichaam sterker!

Ik ben er van overtuigd als ik samen met Rik zo door blijf gaan dat ik zeker een stap hoger zal maken!